Na alpinistične odprave odhajamo skupaj zaradi druženja in raziskovanja vpliva hipoksije na delovanje človeka.
Cilj je pot! Smo pa veseli tudi osvojitve vrhov... :-)

torek, 3. maj 2016

Višinski pljučni edem - medicinsko-fiziološki pogled

Pljučni edem (http://www.heartfailure.org)
Višinski pljučni edem  (VPE oz. HAPE - high altitude pulmonary edema) je hitro razvijajoča bolezen neaklimatiziranih posameznikih, ki se hitro povzpenjajo na nadmorske višine preko 2500 m visoko. 

Fizična aktivnost na veliki nadmorski višini lahko močno poveča pritisk v pljučni arteriji in pljučnih kapilarah, ter tako predstavlja nevarno kombinacijo za pojav strganja kapilare v območjih visokega pretoka, kar lahko neposredno povzroči VPE. (Hopkins et al., 2007; Eldridge et al., 2006). 




Alpinistom, ki se odpravljajo v visoke gore se priporoča napore nižje intenzivnosti, s čimer se deloma zniža možnosti pojava VPE.

Prvotni razlog nastanka je znižanje delnega tlaka kisika in adaptivne posledice organizma kar povzroči:

  • povečan pritisk v pljučni arteriji in pljučnih kapilarah zaradi hipoksične pljučne vazokonstrikcije,
  • ne-vnetno povečanje prepustnosti vaskularnega endotelija.
Pri tem ni natančno znan vpliv posameznih faktorjev na pojav VPE. Ugotovljeno je bilo, da zdravila, ki znižujejo pritisk v pljučni arteriji predvidoma zmanjšujejo možnosti nastanka VPE. Ob tem se je pokazalo, da je pljučni edem povzročen s povečanjem mikrovaskularnega hidrostatičnega tlaka ob prisotnosti normalnega pritiska levega atrija, kar vodi v razlitje velikih molekul težkih proteinov in eritrocitov okoli alveolarne-kapilarne bariere z odsotnostjo znakov vnetja.

Najboljša preventiva je naravna aklimatizacija!
Za popolno aklimatizacijo se priporoča vzpon 300 v.m. dnevno, kar pa je v sodobnem tempu življenja precej redko. V kolikor čas ne dopušča optimalne aklimatizacije se le-ta lahko delno pospeši z acetazolamidom (Diamox), vendar pa se njegova preventiva uporaba praviloma odsvetuje. 

Uporaba višinskih sob oz. višinskih šotorov, kjer se s pomočjo večjega deleža dušika namesto kisika simulira veliko nadmorsko višino večinoma učinkovito vpliva na pojav višinske aklimatizacije. Tako je zelo priporočljivo pred odpravo prebiti nekaj časa v višinskih sobah ali v visokogorskih kočah - kar je posebej primerno za tiste, ki se bodo zelo hitro povzpeli na veliko višino.

Obolelega morajo neprestano spremljati in opazovati zdrave osebe, saj se lahko stanje hitro spremeni (poslabša).
V primeru hujših znakov akutne višinske bolezni, ter pojavu višinskega možganskega ali pljučnega edema je potreben takojšen (!) odhod na nižjo nadmorsko višino. 


Tri rešitve višinskega pljučnega edema: sestop, sestop in takojšen sestop.

Ni komentarjev:

Objavite komentar